КЗК глоби пет фирми заради кисело мляко в кофички от полипропилен

В качеството си на член на Управителния борд на АПД адв. Анели Чобанова спечели дело.

Съобщение на сайта на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции на „Обединена Млечна Компания” ЕАД (74 186 лв.), на „Ел Би Булгарикум” ЕАД (18 213 лв.), „Комплектстрой” ЕООД (на 11 800 лв.), „Димитър Маджаров – 2″ ЕООД (38 915 лв.) и на „Полидей – 2″ ООД ( 16 305 лв.) за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК – общата забрана за нелоялна конкуренция.

В хода на проучването по преписката, образувана по инициатива на Комисията (самосезиране), е установено, че ответните дружества при производството на кисело мляко по стандарт „БДС 12:2010″ „Българско кисело мляко” използват кофички от полипропилен, вместо посочените в т. 8.1 от стандарта кофички от полистирен.

Пълният текст на решението е достъпен в електронния регистър на КЗК на интернет адрес: http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300051409

www.segabg.com/article.php?id=898234

КЗК глоби пет фирми заради кисело мляко в кофички от полипропилен
Санкциите стигат до 75 000 лева

Пет фирми, произвеждащи кисело мляко, са санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията заради използването на “нестандартни” по-евтини опаковки. Те продават млякото в кофички от полипропилен, вместо от полистирен, както изисква държавният стандарт.

Използването на полипропилен, който е по-евтин материал, не е забранено, но тогава фирмите нямат право да подвеждат купувачите, че предлагат кисело мляко по БДС – това е нелоялна конкуренция спрямо компаниите, които спазват стандарта.

Санкциите, наложени на компаниите, са между 16 и 75 хиляди лева.

Нарушителите са „Обединена Млечна Компания” ЕАД (със санкция 74 186 лв.), „Ел Би Булгарикум” ЕАД (18 213 лв.), „Комплектстрой” ЕООД (11 800 лв.), „Димитър Маджаров – 2″ ЕООД (38 915 лв.) и „Полидей – 2″ ООД ( 16 305 лв.), съобщават от КЗК.

Млекопроизводителите се оправдават, че полипропиленовите кофички не променят вкуса на киселото мляко, нито пък така се убива живата бактерия. Това обаче не е оправдание, че са се отклонили от стандарта, според който млякото трябва да се продава в стъклени, керамични или в опаковки от полистирен – една от най-широко използваните в бита пластмаси.

Полипропиленът се използва за производство на наилонови опаковки, бутилките, торбички за еднократна употреба, чаши за еднократна употреба, опаковки за замразени храни.