Магистрати и артисти се обединиха в Асоциация за подкрепа на децата

Съдии, прокурори, адвокати, юристи, артисти са се обединили в асоциация, чиято е цел да подпомага развитието на децата.

Председател на Управителния борд на Асоциацията за подкрепа на децата е Богдана Желявска. Тя е съдия в Софийския градски съд, шеф на Българската съдийска асоциация, съдия към Международната Хагска мрежа, национално лице за контакт към Европейската съдебна мрежа.

Един от заместниците ѝ е бившият прокурор Цони Цонев, който бе член на първия постоянно действащ Висш съдебен съвет, където пък оглавяваше етичната комисия.

Прави впечатление, че част от УБ на асоциацията са съдии от САЩ и Великобритания. От визитките на двамата става ясно, че те се познават с Желявска покрай Международната Хагска мрежа.

Съдия Джудит Крийгър е един от четиримата съдии, които представляват САЩ като член в Международната Хагска мрежа на съдиите. В момента тя изпълнява длъжността старши окръжен съдия в окръг Маями-Дейд във Флорида.

Сър Матю Торп е бил съдия в семейното отделение на Висшия съд на Великобритания и Уелс и в Апелативния съд на Великобритания и Уелс. За него пише, че е един от създателите на Международната Хагска мрежа.

Сред имената, част от управителните органи на асоциацията, са и това на Даниела Машева (ВКП), която ще бъде част от следващия състав на ВСС и на съдия Виолина Джиджева. Част от асоциацията е и съдията от Перник Петя Георгиева.

Певците Васил Петров и Лика Ешкенази, бившите депутати Анели Чобанова и Весела Драганова, адвокатите Соня Коломбо, Миглена Балджиева и Полина Бакалова също са част от ръководните органи на сдружението, а почетен член е примабалерината акад. Красимира Колдамова.

„Идеята за създаването на Асоциацията за подкрепа на децата датира от доста време. Тя не се роди изведнъж, а е плод на дългогодишната работа на много хора по проблемите на децата. Първоначално нашият инициативен комитет се състоеше само от юристи – съдии, прокурори и следователи, но постепенно към нас се включиха и представители на различните сфери на обществения живот – общественици, лекари, учители, хора на изкуството. На практика асоциацията ни е международна“, разказа пред „Правен свят“ председателят на сдружението Богдана Желявска.

Освен двамата съдии от САЩ и Великобритания, които са част от ръководството, в асоциацията участват още Оскар Сервера от Мексико, има и членове от Франция и Испания.

„Замислихме асоциацията амбициозно като неправителствена организация с широка таргет група – деца в неравностойно положение, деца в риск, деца с увреждания, деца от семейства в риск, децата – таланти. Заедно с Джуди, Матю и Оскар сме и членове на Международната Хагска мрежа, която се занимава с проблемите на децата. Искаме да работим за създаване на единна държавна политика, свързана с децата, за усъвършенстване на законодателството и съобразяването му с международните и европейски стандарти, за усъвършенстване на детското правосъдие, за специализирано детско правосъдие“, споделя още Желявска.

Асоциацията се финансира от членски внос, дарения и чрез национални, европейски и международни програми. Има възможност и малчуганите да кандидатстват за стипендия. Вече има отпуснати такива на няколко деца, за да реализират талантите и извън България.

„Към този момент, чрез наши членове и симпатизанти, сме подпомогнали няколко деца при участието им в международни конкурси по изкуствата. Помощта ни за сега е доста ограничена във финансово изражение и това е обяснимо при липсата на достатъчен финансов ресурс. България е родина на много талантливи деца и за голяма част от семействата на такива таланти на практика е непосилно да осигуряват участието им на конкурсите в чужбина – независимо колко престижни са те и колко е важно за детето да участва в тях“, разказва още председателката на сдружението.

Засега годишни стипендии няма, макар това да е една от стратегическите цели на асоциацията. „Проблемът е, че в много страни държавата подпомага такива деца, а тук държавна политика в тази област липсва. Нещо повече – много от децата нямат дори средства да си купят инструмента или да продължат със заниманията си. А са наистина много талантливи. За това създадохме този специален вътрешен регламент и чрез специално избрана комисия избираме на кое талантливо дете да помогнем – например да поемем разноските за път и престой по време на конкурс, помагаме и като популяризираме дейността им“, сочи Желявска.

Разказва, че до момента асоциацията е помогнала на три момичета да участват на Международния конкурс по танцово изкуство – DANCE WORLD CUP, който се проведе през юли т.г. в Германия. На трима цигулари пък са поели пътните разноски за участие в международен конкурс за млади таланти в Атина. Тези деца бяха забелязани от американската звукозаписна компания Royal Music Society, Washington DC и са поканени да изпратят записи на своите изпълнения, споделя Желявска.

Сдружението съществува сравнително отскоро, но вече има организирани няколко събития. Преди три месеца Асоциацията организира благотворителен концерт в подкрепа на децата таланти под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

„По-голямата част от средствата, събрани от него, отидоха за заплащане на разходите по организацията му, но важното беше друго – успяхме да покажем детското изкуство и нашите таланти и искаме да организираме серия от такива събития, за които тепърва ще се чуе. Те ще са интересни и нестандартни. С тези концерти искаме да привлечем вниманието и на институциите, за да помислят те за талантливите деца на България“, казва още председателката на сдружението.

Обясни, че събраната до момента сума от асоциацията не е голяма, но тя е насочена целево, за подпомагане на децата при представянето им на конкурсите. „Средства се събират трудно и именно за това трябва да насочваме усилията си към съвместна работа с държавата и общините. Планирали сме и кандидатстване за европейско финансиране“, каза още Желявска.

Източник: Правен свят